Prvenstvo Srbije u klasi Mikro Golubac 2015

Brzina vetra izmerena na obali u m/s
Prvenstvo Srbije  u klasi Mikro Golubac 2015

Juče se i zvanično završilo državno prvenstvo u klasu Mikro za 2015. godinu. Završetkom Mikro kupa održanog u Golupcu stavljena je tačka na ovogodišnje prvenstvo Srbije u toj klasi.

Sa prvog dana jedrenja na Mikro kupu već smo opisali dešavanja. 

Mirno jutro u Golupcu
Mirno jutro u Golupcu

Drugi dan Mikro kupa je osvanuo pomalo oblačan sa slabim gornjakom (jedva po neki reful) i jutro ni jednog trenutka nije nagoveštavalo da će tokom popodneva dunuti košava jačine do 11 m/s.

Brzina vetra izmerena na obali u m/s
Brzina vetra izmerena na obali

Negde oko 15 časova glatku površinu Dunava zamenile su bele kreste talasa. Već sa obale, gde je vetar bio slabijeg intenziteta, videlo se da su uslovi jedrenja takvi gde se stavljaju na probu oprema broda i sposobnost i iskustvo jedriličara.

Košava u Golupcu
Košava u Golupcu

Na prvom startu trke pojavilo se 10 posada. Najbolji start imala je posada JK PS TECH RACING i kako prva povukla visinu ka rumunskoj strani obaje. Posada BK Metalca je startovala kao poslednja jer je zbog pogrešne procene kasnije došla do linije starta i morala propustiti sve jedrilice koje su imale prvenstvo prolaza. Za razliku od svih ostalih posada ta posadaiz Smedereva je prvu bordažu povukla ka našoj strani obale. Kasnije kada su se ukrstili sa ostalim brodovima videlo se da su uspeli da nadoknade gubitak sa starta trke i prvu oznaku okrenu kao četvrti.  Kao drugi prvu bovu su okrenuli članovi kluba JK ADA sa kormilarom Milošem, a wihovi drugari iz kluba su ih u talas pratili i istu bovu okrenuli ubrzo za njima a ispred posade iz Smedereva. Obzirom da je prva trka izvožena za nekih tridesetak minuta (jer je polje bilo malo a vetar jak) one greške koje su napravljene tokom orcanja ili u vožnji boka teško su bile ispravljive. Ipak i pored lošeg starta posada iz Smedereva je uspela prvu trku da završe kao treće plassirani.

Druga trka je donela još jači vetar i još teže uslove za vožnju, pogotovu u delu regatnog polja gde je bila postavljena prva bova na koju se dolazilo iz orce. Ovaj pute je stvarno na probu stavljena sposobnost posade i opreme broda. Ovaj put na startnoj liniji je bilo dosta izjednačenih brodova pa se tek kasnije voženjem orce moglo oceniti koji će brodokrenuti bovu prvi. I ovaj put to su prvi uradili sa kormilarom Goranom posada iz JK JK PS TECH RACING dok su ubrzo za njima to uradili i posada iz Smedereva iz kluba BK Metalac. Kao treći prvu oznaku su okrenuli posada JK ADA sa kormilarom Dejanom Vasilijevićem. U toku treke raspored tri prvoplasiranih posada nije menjan pa su istim redosledom ušli u cilj.

Na startu treće trke nisu se pojavile sve posade. Posada BK MTALCA je pri završetku druge trke izgubila late iz jedra i nije mogla kao takva da startuje. Ostalo im je samo da sa obale proprate dešavanja treće trke. Treću trku su uspele da završe samo tri posade. Kao prvi kroz cilj je prošla posada JK JK PS TECH RACING, kao drugi posada JK ADA a kao treći posada JK ZEMUNA sa kormilarom Milošem Dobrosavljevićem.

Na žalost u trećoj trci došlo je i dojednog prevrtanja jedrilice. Spretnošću posade i članovima spasalačkog tima jedriličari su zbrinuti spasilačkim čamcem i izbegnute se veće materijalne štete. Ovde treba istaći kompletno zalaganje svih učesnika i priticanja u pomoć prvernutoj jedrilici, kako na vodi tako i kada je bila dovučena na obalu i trebalo je sanirati napravljenu štetu.

Prevrnut Mikro
Prevrnut Mikro
Spasilac dovlači prvernuti Mikro
Spasilac dovlači prvernuti Mikro

Trećeg dana jedrenja ona kođava, iz prethodnog dana, je pojačala i uslovi za jedrenje nisu bili bezbedni. Iz tog razloga sudije su odlučile da posade ostave na obali dok se uslovi za jedrenje ne poboljšaju i bezbednost posada ne bude ugrožena. Međutim, kako je dan odmicao košava nije gubila na snazi pa se trećeg dana jedrenja nije izlazilo na vodu.

Za konačan plasman Prvenstva Srbije u klasi Mikro, pored ove regate, računali su se i rezultati postignuti na regati Euro Mikro kup Zemun 2015, održane u Zemunu. Ukupno je, na obe regate, 19 posada uzelo učešča, a raspored na tronu je bio sledeći: Prvo mesto na državnom prvenstvu zauzela je posada JK PS TECH RAVCING, drugo mesto posada BK METALAC SMEDEREVO, a kao trećeplasirana je posada JK ADA. Zvanične rezultate i plasman ostalih posada možete pogledati na narednoj slici:

Konačni rezultati Prvenstvo Srbije za klasu Mikro 2015
Konačni rezultati Prvenstvo Srbije za klasu Mikro 2015
Prva tri mesta Državno prvenstvo klasa Mikro 2015
Prva tri mesta Državno prvenstvo klasa Mikro 2015

Kada se regata Mikro kup Golubac 2015 izuzme sumiraju se rezultati za ovog takmičenja zasoebno i nezavisno od Euro Mikro kup zemun 2015 rasspored na tabeli je sledeći:

Prvo mesto je zauzela posada JK PS TECH RAVCING, drugo mesto posada BK METALAC SMEDEREVO, a kao trećeplasirana je posada JK ADA (sa kormilarom Milošem). Zvanične rezlutate možete pogledati na narednoj slici

Konačni i zvanični rezultati Mikro kup Golubac 2015
Konačni i zvanični rezultati Mikro kup Golubac 2015
Prva tri mesta Mikro kup Golubac 2015
Prva tri mesta Mikro kup Golubac 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =