Izveštaj sa prvog dana jedrenja Mikro kup Golubac 2015

Izveštaj sa prvog dana jedrenja Mikro kup Golubac 2015

Svecano otvaranje
Svecano otvaranje

Tradicionalno, zbog dobrih hidroloških i meteoroloških uslova, kao i zbog uslova koje je omogućio Jedriličarski Savez Srbije, u Golupcu se održava Mikro Kup Golupca – Prvenstvo Srbije.

Mikro kup 2015 Golubac
Mikro kup 2015 Golubac

I ove godine, kao i prošle, održavanje regate je preuzeo Jedriličarski klub AJK Beograd u saradnji sa Jedriličarskim savezom Srbije.

Na ovogodišnjem takmičenje učešće je uzelo 11 ekipa iz šest kluba iz Srbije.

Planirano je da takmičenje traje tri dana počevši od petka 31.07 pa sve do nedelje 02.08.2015. godine i da se svakodnevno odjedri po nekoliko trka (u zavisnosti od meteoroloških uslova).

Prvog dana jedrenja na startu su se pojavile 11 posada. Jedrilio se u dva maha – dve trke po umerenom gornjaku (3 do 5 m/s). Najbolji na samom strratu u obe trke je bila posada BK Metalca, startovali su svima ispred pramca, ali su kasnije u prvim bordažama (orcanjima), zbog loše procene i promenljivog vetra, izgubili stečenu prednost. Tako da su prvu bovu, u prvoj trci, okrenuli tek šesti, a u drugoj trci drugi.

Ono što je okarakterisalo ove trke, mada više drugu trku od prve, jeste promenljiv i neujednačen vetar. Dešavalo se da su pojedine posade vozile u prvoj bordaži krmenu vetar, dok su ostale posade, udaljenne na nekih petnaestak metara vozile pramčani vetar. U prvoj trci posle okretanja prve bove vozio se bočni vetar sa špinakerom, dok u drugoj trci, zbog promene vetra, skoro da nije bilo posade koja je vozila špinaker jer je vetar duvao više sa pramca. U drugoj trcu prvu bordažu je obeležilo to što je do bove moglo da se stigne bez vršenja letanja, čak je jedno vreme duvao i bok, pa su one jedrilice sa većom visinom i povoljnijim položajem od bove stečenu prednost teško mogle izgubiti. Drugu trku jedrilicari su završili jedrenje uz jak pljusak i nešto slabiji vetar nego na samom startu.

Posada BK Metalca Mikro kup 2015
Posada BK Metalca Mikro kup 2015

Najbolje rezultate u obe trke je ostvarila posada JK PSTECH RACING s kormilarom Goranom Stevanovićem i cilj prošla kao prvoplasirana, dok je posada BK METALCA, sa kormilarom Đorđem poznićem, iz Smedereva zauzela drugo mesto. Ovde treba uzeti u obzir dobro voženje špinakera posade BK Metalca posle okretanja poslednje bove jer jer tu bovu okrenula kao peta, a u cilj je završila, kako je već gore rečeno, druugoplasirana. Treće mesto u obe trke je zauzela posadas JK ADA sa kormilarom Milošem Dobrosavljevićem.

Mikro kup Golubac 2015
Mikro kup Golubac 2015

Obzirom na meteorološka predviđanja i najave sutra bi trebalo da duva jaka košava pa će to biti prilika za jedriličare da pokažu svoju spretnost u imeće i za one koje nisu zadovoljni ostvarenim rezultatima prilika da poprave svoj plasman.

Dobar vetar….

Zvanicni rezultati posle prvog dana jedrenja
Zvanicni rezultati posle prvog dana jedrenja

Otatak slika sa prvog dana jedrenja Mikro kup Golubac 2015 možete pogledati u našoj galeriji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 5 =