Izvestaj sa prvog dana jedrenja – Euro Micro Serbia

Euro Micro Serbia Zemun

Euro Micro Serbia

Zemun, maj 2015.

Dana 15.05.2015.godine, u Zemunu, odrzano je dve od planiranih tri trka (za prvi dan takmicenja) koji su sastavni deo regate Euro Micro Serbia.

Na vetar se cekalo sve do podneva kada je poceo da duva jugoistocni – istocni vetar promenljive jacine u proseku 3m/s.

Na startu se pojavilo 14 brodova iz sedam klubova iz Srbije i  jednom posadom iz inostranstva, tacnije iz Slovacke.

Prvi pokusaj da se trke odrze nije bio uspesan pa su jedrilicari po jako slabom vetru pokusavali da prkose brzoj matici, strujanju vode.

Euro Micro Serbia Zemun 2015
Euro Micro Serbia Zemun 2015

Drugi pukusaj je bio uspesan i nakon postavljanja regatnog polja sve jedrilice su startovale. Najbolji start je imala posada BK Metalca, medjutim i pored toga nisu uspeli da prvi okrenu prvu oznaku. Prvi okret na prvoj oznaci imala je posada JK PS Tetceh. Posada BK Metalca je bila druga, dok je treci prvu oznaku  obisla posada JK Zmenuna sa kormilarom Anom Markovic.

Euro Micro Serbia Zemun 2015
Euro Micro Serbia Zemun 2015

Cim je zapocelo jedrenje krmom doslo je do bitke za najpovoljnije pozicije i odabira putanje. Plasman dve prvoplasirane jedrilice se nije promenio ni prilikom obilaska druge oznake, kao ni do samog kraja trke.

Ostale posade su stigle do druge oznake u priblizno isto vreme pa je nastala guzva prilikom obilaska iste. U svakom slucaju, obzirom da se sa vetroom u krmu, vozilo uzvodno one posade koje su prve okrenule bovu i krenule nizvodno bile su i nedostizne.

Euro Micro Serbia Zemun 2015
Euro Micro Serbia Zemun 2015

Sto se tice nacina start u drugoj trci, redosleda obilaska oznaka, kao i konacnog plasmana, a vezno za dve prvoplasirane posade, redosled se nije menjao u odnosu na prvu trku.

Uslovi za jedrenje su bili sasvim zadovoljavajuci, organizacija na visokom nivou, a ucesni ci su mogli zadovoljni da napuste prvi dan regatnog polja.

Trenutni plasman, nakon dve odrzane trke je sledeci:

Plasman nEURO MICRO SERBIA 2015
Plasman EURO MICRO SERBIA 2015

Ostatak fotografija mozete pogledati u nasoj galeriji slika na sajtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 15 =