Izveštaj sa drugog dana jedrenja Euro Micro Serbia

Drugi dan jedrenja Euro Micro kup 2015

Euro Micro Serbia

Zemun, maj 2015.

Drugi dan jedrenja, na regati Euro Micro kup Serbia, obeležio je slab severni vetar i borba sa recnim tokom.

Startovalo se po jako slabom vetru, promenljivog pravca. Uglavnom je duvao “severac” ali ne jaci od 2 m/s. Na startu se pojavilo četrnaest posada i sa velikim naporom su prošli startnu liniju.

Odmah nakon starta započeo je “slalom”, vožnja – jedrenje kroz parkirane čamce u priobalju, jer je svaki od takmičara bežao od jakog rečnog toka i tražio spas u obali gde je rečna struja slabija. Usled takvog jedrenja par posada je ostalo zaglavljeno u obali ili zakačeni za neki od privez vezanog čamca. Oni koji su imali spretnosti, znanja i sreće da prođu sva mnogobrojna preletanja, između čamaca, i ostanu ne nasukana u plitkoj obali okrenuli su prvu i drugu oznaku i niz recni tok, nizvodno, brzo se spustili do sledećih oznaka koje je trebalo obići.

Razlika koje su napravile te posade bila je više nedostižna za ostale koji su zbog lošeg jedrenja ostali iza njih i još uvek jedrila uzvodno. Prvu oznaku je prva okrenula posada kluba Ps Tech Sailing tima sa kormilarom Goranom Stevanovićem i do kraja trke nisu prepuštali vodeću poziciju.

Sedam posada je uspelo da prođe u granično vreme od 30 min, nakon prvoplasiranog, dok ostalih sedam posada to nisu uspele.

Posada BK Metalca je imala loš start. Startovali su među poslednjima, doživeli jednu nasukavanje u priobalju, ali i pored svih tih neuspeha uspeli su da trku završe na petom mestu. U ukupnom plasmanu su, za sada, i dalje na drugoj poziciji, dok se stanje sa treceplasiranim promenila i sada trece mesto zauzima posada JK Sava.

Ostaje da se vidi šta će doneti treći dan jedrenja i kakav će konačan plasman biti. Drugi dan jedrenja je doneo neizvesnost oko drugog i treceg mesta, dok je prvoplasirani verovatno bezbedan. Ova trka održana drugog dana je pokazala da je još uvek sve moguće i da se stanje na tabeli može lako promeniti.

Zvanične rezultate posle drugog dana jedrenja možete pogledati ovde:

Rezultati drugi dan Euro Micro kup Zemun
Rezultati drugi dan Euro Micro kup Zemun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =